Лазаня болонезе е лазанята в най-чистата и форма. Просто пластове паста и телешка кайма – изпечени заедно оформят това класическо, изкушаващо и дълготрайно ястие. Разбира се в случая пропускаме бешамела, тъй като готвим здравословно и не прекаляваме с калориите.
Преди 10 години приготвях лазанята по различен начин – с Италинска наденица, спанак, рикота и моцарела. Приготвих я няколко пъти за приятели и всеки път резултатът беше уникален, но бях твърде отегчен от процеса на готвене. Всички продукти бяха скъпи, а готвенето отнемаше адски много време. В крайна сметка се отказах от лазанята за известно време.
Днес обаче лазанята отново тук и този път ще остане задълго, защото е лепкава, сочна, супер вкусна, многопластова красавица 🙂 Лазаня Болонезе. Все още отнема малко време да приготвя пластовете – паста и телешка кайма, но сглобяването е толкова лесно, че е лесно да делигирам тази задача на детето си.
Ето и рецептата:

Съставки
- 4 пласта лазаня (около 80гр.)
- Лъжица и половина зехтин (около 20гр.)
- 40гр. пармезан
- 90гр. телешка кайма
- 300мл. доматено пюре
- 1 глава лук (среден размер, около 100гр.)
- 70гр. салата микс
- 1 скилидка чесън
- Опция: 20гр. пресен босилек (ситно нарязан)
Инструкции
1. Загрейте фурната на 180гр.
2. Сварете лазанята за 10 минути в тенджера
3. Обелете и нарежете на малки парчета лука и чесъна
4. Загрейте половината от зехтина на средна температура
5. Добавете месото с нарязания лук и чесън. Гответе 10 минути до потъмняване. Нарежете босилека и го добавете
6. В тава за печене изсипете първия тънък слой доматено пюре
7. Върху него редувайте слой паста и след това още един слой доматено пюре и слой телешко. Накрая завършете със слой доматено и пармезан.
8. Ако нямате достатъчно слоеве паста за редуване, можете да отрежете лазанята наполовина
9. Печете за 20 минути. Сервирайте със салат, овкусена с останалата част от зехтина
10. Сервирайте и се насладете!
Съвет: Пригответе рецептата за повече порции и я консумирайте отново. Готвените ястия могат да се съхранят в хладилник до 3-4 дни.